Goudmantelrosella - Johan de Pender

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Grote Parkieten
 

Rosella's (Genus Platycercus ) zoals hun verzamelnaam luidt, behoren tot de platstaartachtigen. Het zijn allemaal felgekleurde, langstaartige vogels uit Australiƫ die, afhankelijk van de soort in lichaamslengte variƫren van 27 tot 38 cm. De rosella's hebben als groep een aantal specifieke uiterlijke overeenkomsten. Zo hebben alle vogels bijvoorbeeld gekleurde wangvlekken en geschubte rugveren en vleugels.

Voeding: Als basisvoeding kan aan Rosella's een goede zaadmengeling voor grote parkieten gegeven worden. Ik zelf geef de Valkparkietenmengeling van Slaats, waar ik ook dik tevreden over ben. Tijdens de kweek geef ik ook dagelijks eivoer en gekiemd zaad, en af en toe wat groente en fruit.

 
 

Huisvesting: Bij mij zijn ze gehuisvest in een vlucht van 0.75 Mtr. breed en 2,50 Mtr. lang. ook is er een nachtverblijf aanwezig. Als nestblok hebben ze een blok van 60 cm hoog, met een bodemoppervlak van 25 x 25 cm met een invlieggat van 7 cm doorsnede.

Op dit moment heb ik twee koppels Goudmantel Rosella's waar ik mee broed, en de resultaten zijn geweldig te noemen. Het formaat van de vogels is tussen de 30 en 32 cm, en de ringmaat is 6 mm.

Geslachtsonderscheid: Man en Pop lijken erg op elkaar, maar zijn wel van elkaar te onderscheiden. Verder heeft de NBvV een standaard waar veel informatie in staat voor de liefhebber.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu