Pruimkopparkiet - Johan de Pender

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Grote Parkieten
 

Sinds enkele jaren heb ik 2 koppels Pruimkopparkieten (Psittacula Cyanocephala) in mijn bezit, een stel van Dhr. van Kempen, en een stel van Dhr. Raats. Dit tot grote tevredenheid. Het zijn prachtige vogels die mij erg aanspreken. Er wordt goed mee gekweekt. En als er jongen zijn heb ik ze gelijk mooi onverwant.

 
 

Huisvesting: Ze zijn in een vlucht gehuisvest, en zijn beslist geen slopers.

Voeding:
Een mengsel voor grote parkieten, en af en toe wat eivoer, aangevuld met wat fruit.

Ringmaat: 6,4 mm.

Formaat:
34 cm.

Geslachtsonderscheid: De beide geslachten zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden.


 
 

Man: Volwassen mannen hebben een paarsrode kop, die afgezet is met een zwarte band. De band begint breed onder de snavel, en versmalt zich richting de nek. Onder de nekring bevindt zich een blauwgroene kraag. De bevedering van de buik is geelachtig groen, die van de rug donkergroen. Op de vleugels bevindt zich bij de man een bruinrode vleugelbalk. De twee langste staartpennen zijn blauw met een wit uiteinde. De onderdekveren zijn geelgroen, de snavel is oranjegeel en de ondersnavel bruinzwart. De iris is geel en de poten zijn grijs.

Pop: De pop heeft een blauwachtige grijze kop met een gele omzoming. De groene kleur is bij haar iets minder intensief. De borstkleur is meer olijfgroen. Op de vleugels ontbreekt de roodbruine vleugelbalk. De snavel is bleekgeel, de ondersnavel grijs.

Jongen: De jongen lijken op de pop maar hebben een kortere staart. Jonge mannen lijken op de pop. Ze hebben tot op de leeftijd van ongeveer 3 jaar, dezelfde blauwachtige grijze kopkleur net zoals de pop.

Tot zo ver over de Pruimkopparkieten, volgende keer ga ik meer vertellen over de kweek (hoop ik).

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu