Pyrrhura's - Johan de Pender

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Overige
 

De Pyrrhura’s vormen een geslacht in beweging. Er is de laatste jaren veel veranderd in de taxonomie of wetenschappelijke indeling ervan.

Pyrrhura’s komen van oorsprong uit verschillende landen in Zuid-Amerika. Een aantrekkelijke vogel :levendig, nieuwsgierig en een vogel die met wat geduld vertrouwd kan raken met zij verzorger. Volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten bestaat de Pyrrhura-familie uit 48 (onder) soorten. De verschillen tussen een aantal soorten en ondersoorten is soms erg klein. Het is ook te hopen dat kwekers van de Pyrrhura’s er voor zorgen dat ze de vogels met verschillende (onder) soorten niet gekruist  worden.
Vandaag kwam ik in contact met een liefhebber, die een koppel te koop aanbood en ben er eens gaan kijken en kwam met een koppel Pyrrhura Molinea Hypoxantha thuis. Nu gaan we maar eens proberen er een paar op stok te krijgen. Een nieuwe uitdaging.

 
 

Voeding:
Als basisvoeding ga ik ze een mengeling van SLAATS geven namelijk het Parkietenzaad E.S. de Koning dit is een prachtige samenstelling en ben daar zeer tevreden over. Verder geef ik ze een goed eivoer / universeelvoer (1 op 1). Ze hebben vrij de beschikking over scherpe maagkiezel en oestergrit. Verder wat afwisselend vruchten die ik op dat moment ter beschikking heb.

Huisvesting:
Ze zijn gehuisvest in een volière met een afmeting van 3x1x2m en een nachtverblijf. En hebben een broed/slaapblok met een bodemoppervlak van 18x18cm en een hoogte van 40cm met een invlieggat van ongeveer 6cm.

Het formaat van de Pyrrhura Molinae Hypoxantha. Formaat: 26cm, Ringmaat: 5.4mm

Geslachtsonderscheid: tussen beiden geslachten bestaat geen uiterlijk waarneembaar verschil. Dus altijd laten seksen.

Man en Pop: het voorhoofd is donker grijsbruin, op de schedel geleidelijk overgaand in bruingroen. De onbevederde oogring is wit. De wangen zijn groen en de oorstreek is grijsbruin. De vleugeldekveren zijn groen, net als de vleugelbocht en de vleugelzoom. De grote buitenste vleugelpennen zijn blauw, de ondervleugel is groen en laat een blauwe waas zien. De bevedering van de hals is bleekbruin met soms enkele blauwe veertjes. De borstbevedering is groenbruin en  de buik is groen, plaatselijk bleek roodbruin, Het middengedeelte van de onderbuik is bruinrood. De mantel ,de rug, de flanken en de stuit zijn groen. De bovenstaartdekveren zijn donkerrood, aan de basis groen en naar het eind toe iets blauw. De onderstaart is roodbruin naar de punt toe blauwgroen. De ogen zijn bruin en de snavel is grijszwart. De poten zijn donkergrijs met grijszwarte nagels.

Tot zover mijn verhaal van de Pyrrhura Molinae Hypoxantha.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu