Roodvleugelparkiet - Johan de Pender

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Grote Parkieten
 

De Roodvleugelparkiet (Aprosmictus Erythopterus) heb ik al verschillende jaren in mijn bezit, het is een prachtige vogel om te houden. Het is echt een dankbare vogel, toch zeker wat de kleuren betreft. Dit stel heb ik van een liefhebber uit Dordrecht die ermee stopte. Met dit stel heb ik al jaren gekweekt, jaarlijks 4 jongen op stok. Het zijn rustige vogels om te houden ook wanneer ze jongen hebben, doe je bijvoorbeeld een nestcontrole, dan laten ze dit gewoon toe.

Voeding: Een goed zaadmengsel voor grote parkieten, (ik geef Slaats, waar ik goed over te spreken ben) aangevuld met eivoer en wat fruit.

Ringmaat: 6,5 mm.

Formaat: 32 cm.

 
 

Man: De hoofdkleur is lichtgroen. De kop en de nek zijn lichtgroen. de mantelveren zijn zwart. De bovenrug is zwart en de onderrug is diepblauw van kleur. De vleugeldekveren zijn rood, de rest van de vleugels is groen. De ondervleugeldekveren en de vleugelboeg bezitten een meer bleekgroene kleur. De bovenzijde van de staart is groen met geelwitte randen. De snavel is rood en de poten zijn grijs.

Pop: De hoofdkleur is geelachtig groen. Het zwart op de rug ontbreekt. In tegenstelling tot de man heeft de pop slechts een weinig rood in de vleugels. De bovenrug is overwegend donkergroen, de onderrug bleekblauw.

Jongen: De jongen lijken op de pop maar hebben in plaats van een oranje oogring, zoals de volwassen exemplaren, een donkere oogring. Het geslacht bij jonge vogels is moeilijk vast te stellen. Geslachtsbepaling laten uitvoeren, en je weet het meteen. Op een leeftijd van 28 maanden zijn de jonge vogels volledig op kleur.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu